SPAANSE & ITALIAANSE TOPKWALITEIT

‘PATA NEGRA’ (zwarte poot) klinkt misschien iets bekender?

PATA NEGRA gebruikt men als de verzamelnaam voor de varkensrassen met zwarte hoeven. Deze benaming wordt in sommige streken van Spanje gebruikt voor zowel het Mangalica als het Iberico varken.  

Parma ham is afkomstig van de Provincie Parma in Italië.

MANGALICA

De Mangalica ham is afkomstig van een authentiek Hongaars varken wat familie is van het Iberico varken.

Traditioneel wordt dit varken op de Hongaarse steppe gekweekt waar de dieren zich voeden met gras, granen en maïs. Na het slachten verhuisd het vlees om te drogen naar Spanje omwille van het betere klimaat.

De Mangalica ham is een exclusieve gedroogde ham (donkerrood van kleur) van uitstekende kwaliteit. Deze kwaliteit is o.a. ook te danken aan de infiltratie van het fijne verweven vet in het vlees.

Deze hammen zijn dan ook geschikt om maanden te kunnen rijpen.

IBERICO

Het Iberico varken wordt voornamelijk gekweekt in Zuidwest Spanje.

Het klimaat, beweging en voeding hebben een invloed op het (zachte) vlees met zijn typische nootsmaak. Deze varkens hebben een vrije uitloop en voeden zich al scharrelend met noten en eikels. 

De hoogste kwaliteit noemt men de Bellota, deze varkens genieten een vrije uitloop op gronden met heel veel kurkeiken en maximale voeding met eikels van deze bomen.

Deze varkens lopen vrij en stressloos rond en beschikken over een gezonde voeding wat maakt dat deze hammen van de hoogste kwaliteit zijn, gezond en vol van smaak.

SERRANO

Serrano ham is oorspronkelijk afkomstig van de Spaanse bergen (streek van Andalusië).

Na het slachten en het uitsnijden van de hammen  wordt het vlees gezouten om na enkele dagen maanden te laten drogen.

Tegenwoordig zijn deze hammen meestal afkomstig van het Duroc varken (wit varken).

Serrano ham heeft een mildere smaak dan de Mangalica of Iberico ham.

PARMA

Parma ham is niet enkel afkomstig van Parma, ook de varkens moeten geboren en getogen zijn in de provincie Parma om deze naam te mogen dragen.

Ook zijn er regels om deze ham te maken. Zo mogen er geen conserveermiddelen gebruikt worden en mag men enkel gebruik maken van het  Siciliaans zeezout. Dit zijn dan gelijk ook de enige ingrediënten die gebruikt worden.

Parma ham heeft een relatief zoete en milde smaak.

Scroll Up