ENKELE RECEPTEN & IDEETJES

STOOFVLEES (runds)

ingrediënten voor 4 personen:

  • 1kg rundsvlees
  • 3 grote uien
  • zwarte peper v/d molen & zout (pezo)
  • scheut azijn
  • eetlepel candico siroop of bruine suiker
  • potje bruine fonds
  • 2 boterhammen
  • scherpe mosterd
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm of eetlepel gedroogde tijm
  • 0,5l bruine Leffe of Trappist

Versnipper de uien en stoof deze in een cocotte lichtbruin. Bak ondertussen de stukken vlees in een pan (dichtschroeien en kleuren). Bak het vlees liever in 2 of 3x en niet alles in één overvolle pan.

Kruid het vlees met pezo (peper (molen) & zout) en voeg het mooi gekleurde vlees bij de gestoofde uien.

Na het bakken van het vlees giet je het bier in de pan, roer je het baksel los, van zodra het bier kookt giet je het over het vlees en de uien.

Voeg tijm, blaadjes laurier, scheutje azijn, eetlepel candico siroop en potje bruine fond toe.

Smeer 2 boterhammen met een dikke laag mosterd en leg deze op het vlees met de mosterd naar beneden.

Het deksel erop en laat nu maar 3 uur of zelfs langer zacht pruttelen op het vuur of zet de cocotte in de oven (150°).

Serveren kan op allerlei manieren en naar eigen smaak, klassiek met frietjes, maar kan ook met gebakken aardappelen, rijst, sla, rauw witlof, …. wat je maar lekker vind.

BRASVAR beenham, gebakken witlof & kaas

ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 sneden BRASVAR beenham
  • 7dl melk
  • 30gr boter
  • 40gr bloem
  • pezo (peper & zout)
  • 1kg witlof
  • Vers gemalen kaas 75gr (naar smaak bijvoorbeeld Gruyère, Emmentaler of mix van diverse kazen )
  • nootmuskaat
  • 1/2 citroen

Haal alvast de ham ook uit de koelkast.

Maak eerst een roux voor de basis (bechamel). Smelt de boter op een matig vuur. Voeg de bloem toe bij de bruisende boter en roer dit mengsel goed om en laat het drogen tot u een bisquit geur ruikt.

Voeg de koude melk toe en breng al roerend aan de kook. Een staafmixer kan een hulpmiddel zijn om een gladde bechamel te bekomen. Is de bechamel te dik dan kan je aanlengen met extra melk.

Een extra glanzende bechamel kan je bekomen door er een eierdooier door te roeren.

Kruid de bechamel saus naar eigen smaak met peper (van de molen), zout en (verse) nootmuskaat. Voeg nu ook de kaas toe en roer deze onder de saus tot deze smelt en mooi glad is. Voeg een beetje citroensap toe.

Stoom het witlof tot het zo goed als gaar is, haal het witlof uit de stomer, dop deze droog. Warm een pan om het witlof kort te bakken en mooi te kleuren. Kruid met peper en zout.

Schik het gebakken witlof op een bord, schik de ham sneden er mooi tussen en overgiet naar believen met kaassaus.

Serveer bijvoorbeeld met een lekkere aardappelpuree.

EEN IDEETJE VOOR DE GEVULDE KALKOEN

ingrediënten voor 10 personen:

  • 1 gevulde kalkoen
  • saus van Bernaerts
  • kroketjes van Bernaerts
  • 1kg spruitjes
  • 10 x witlof
  • 10 appels
  • boontjes
  • spek
  • bruine suiker
  • goei boter
  • spekblokjes
  • wortelen
  • kastanje champignons

Ideetjes voor bij de gevulde kalkoen van slagerij Bernaerts (bereiding volgens slagerij Bernaerts), met inbegrip van saus & kroketjes hebben wij onze feestmaaltijd als volgt aangevuld.

Gebakken, gekarameliseerd witlof (gebakken en gekleurd in pan – ontdaan van het hart), overstrooid met een beetje suiker en verder laten garen in de oven.

Spruitjes gekookt, kort aangebakken met spekblokjes, peper, zout en verse nootmuskaat.

Geschilde appels (klokhuis met appelboor), in de helft. Goei boter & bruine suiker (30-tal minuten in de oven)

Gestoomde mini wortelen, daarna kort gegrild in grillpan.

Boontjes in spekrolletjes

Gebakken kastanje champignons

Het is maar een ideetje voor een heerlijke feestmaaltijd !

ENTRECOTE MAINE ANJOU MET OVENGEBAKKEN KERSTOMAATJES & BEENMERG

ingrediënten voor 10 personen:

  • Entrecote Maine Anjou
  • kerstomaatjes
  • beenmerg
  • pezo (peper & zout)
  • olijfolie

Entrecote op kamertemperatuur (of eerst warmen op 50° in de oven).

Mergpijp in en een vuurvaste ovenschotel, met een weinig olijfolie overgieten, kruiden met peper en zout.

Verwarm de oven (180°C), bak het merg tot het beenmerg zacht is en los komt (12-15min). Ook de kerstomaatjes kunnen in een ovenschaal, met wat olijfolie overgieten, kruiden met wat peper en (grof) zout.

De entrecote in de pan en smullen maar.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

je e-mailadres

Driehoekstraat 26

2920 Kalmthout

Parking achteraan via Roggebos (zijstraat Foxemaatstraat)

© 2017 SLAGERIJ BERNAERTS | Powered by MAXWEB

Scroll Up